Català

English

Planificar l’any

11 gen. 2016

De sempre recordo sentir un estrany encís per les agendes. De petita, el moment d’anar a la llibreria a comprar els llibres de text i escollir una agenda era un moment molt especial. Em devia passar una llarga estona, mirant-me-les i remirant-me-les totes, la coberta, el disseny, la mida… Era una elecció que feia amb molta cura, i la màgia d’aquell objecte m’acompanyava durant tot el curs.

Vista frontal de l'agenda pel 2016.

Amb els anys, però, i una vida poc organitzada amb pocs compromisos per apuntar, les meves agendes tendeixen a quedar-se en un racó, oblidades, buides, tristes. I tot i que encara me les miro i remiro quan comencen a posar-les a les botigues a final d’any, no em permeto pas comprar-ne cap, perquè em faria més pena que altra cosa, la trista agenda en blanc.

Però he descobert una manera de reviure una mica d’aquella màgia: està amagada dins el procés de crear-ne una jo, d’agenda.

Una de les il·lustracions... Algú reconeix l'escena? I la butxaca del final.

Una de les il·lustracions… Algú reconeix l’escena? I la butxaca del final.

M’he passat el final de l’any passat i el principi d’aquest ficada en aquest procés: preparar el disseny de les pàgines, imprimir-ne els fulls a la impressora de casa, alimentant els fulls d’un en un per a imprimir-ne l’altra banda. Amb una bonica tela trobada aquí a Cervera com a coberta, uns estranys papers trobats entre coses de la infància com a guardes, unes simpàtiques – i útils, espero – butxaques a la part del darrere, un marcapàgines fet amb una cinta trobada pel carrer i una goma elàstica per a tancar-ho tot plegat, estic ben contenta amb el resultat.

Vista interior, dues butxaques.

Aquestes butxaques són un sobre dividit en dos.

Però això no és tot! Mentre feia proves per fer servir símbols tipogràfics com a sanefa per separar els dies de la setmana, se’m va acudir una idea millor: i si feia servir text, en lletra ben petita, que formés una línia visual però alhora afegís un punt de contingut a cada setmana? Dit i fet. Vaig escollir els principis d’alguns llibres i textos; alguns d’ells clàssics, d’altres llibres preferits, algun poema. I d’aquesta manera vaig crear un joc d’endevinalles. Cada setmana, que ho endevinarà quin llibre és? I si no, serveix com a recomanació. Per arrodonir vaig afegir-hi il·lustracions relacionades amb els textos a la pàgina oposada.

Interior de l'agenda.

Aquesta està en català, castellà, anglès, francès i italià. Però m’estic pensant de fer-ne una versió en una sèrie de llengües més accessibles o potser en una de sola, i potser algú en voldria tenir una!

Va ser molt divertit fer-la, i espero que també ho sigui fer-la servir!

filed in Publicacions · tagged ,

Deixa'ns un comentari o nota... :)